Mitä foolihappo on?

Folaatti ja foolihappo ovat saman B-vitamiinin eri muotoja. Folaattia on luontaisesti ruoassa. Foolihappo on folaatin synteettinen muoto, jota lisätään ravintolisiin ja elimistön on helpompi käyt-tää sitä hyväksi.

Parhaita luontaisia folaatin lähteitä ovat maksa, tumman vihreät lehtivihannekset sekä erilaiset kaalit, pavut, kikherneet, linssit, hedelmät ja marjat. Myös täysjyvätuotteet, piimä ja jogurtti sisältävät verrattain paljon folaattia. Foolihappo tuhoutuu helposti, jos ruokaa kuumennetaan pitkään tai toistuvasti. Se on myös herkkä hapen, valon ja lämmön vaikutukselle.

Folaattia saa yleensä tarpeeksi syömällä päivittäin vähintään 500 g palkokasveja, paljon folaattia sisäl-täviä hedelmiä ja vihanneksia sekä valitsemalla täysjyvätuotteita.

Folaattia eli foolihappoa tarvitaan solujen aineen-vaihdunnassa ja punasolujen tuotannossa.

Foolihappo tukee lisäksi immuunijärjestelmän nor-maalia toimintaa, normaalia verisolujen tuotantoa ja homokysteiinin aineenvaihduntaa. Sillä on myönteistä vaikutusta psyykkiselle hyvinvoinnille, se vähentää väsymystä ja ehkäisee uupumista.

Folaattia tarvitaan myös raskauden aikana sikiön normaalin kehityksen turvaamiseen. Ravinnosta saadaan nykyisin useimmiten liian vähän folaattia, ja aloittamalla foolihappovalmisteiden käyttö jo hyvissä ajoin ennen raskautta voidaan vähentää sikiövaurioiden (selkärankahalkio) riskiä.

Kaikki raskaudet eivät ole suunniteltuja ja fooli-happolisää suositellaankin aina, kun on olemassa raskauden mahdollisuus.

Ravintolisää ei saa käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Keskustele lääkärisi tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, mikäli olet epävarma vaikutuksista, erityisesti jos käytät samanaikaisesti muita ravintolisiä tai lääkkeitä.